Blogger Layouts
Assalammualaikum CINTA ! tenangkan hatimu ketika membaca BLOG saya ! :)

Friday, September 27, 2013

==> Putus Cinta? Cubalah cara atasi kekecewaan bercinta ~

Hoyyyy !!! korang apa khabar ?! sihat ?! da makan ?! da mandi ? da solat?! . ok fine ~ sebenarnya bukan tu yang saya nak tanya . Sebenarnya, macam mana dengan hubungan korang? apa ?!!! baru putus ! Ohh Mak Gayah ! {OMG!} . Ishh ishh ishh sabar k sabar ~ Saya ada tips macam mana nak atasi semua itu . Ada some of point yang korang boleh ikut kalau tak menjadi jugak korang boleh roger roger saya di Facebook . Tekan link FB saya okay :  https://www.facebook.com/ewan.cute

Kalau tengah bercinta, hati kita berbunga-bunga dan harum semerbak mawar . Bau kentut dikatanya wangi . Muka tak handsome dikatanya malaikat . Bodoh dikatanya terima istimewa . Miskin dikatanya terima seadanya.

Kalau sudah putus cinta, hati berkecai bagai gelas dilepas dari tingkat 11. Bunga yang wangi da tak berbau da . Bau kentut dikatanya bau loji . Muka tak handsome dikatanya aku saja game dia . Bodoh dikatanya dirinya bukan hal kita . Miskin dikatanya padan muka ! Tapi saya yakin Mat yo tak salah haha

1. Jangan bertemu kekasih lama
=> Kalau anda bertemu dengan mantan kekasih anda, kalau boleh cuba elak cuba larikan dari sejauh yang boleh kerana kerap kali anda melihat dia walaupun dari jauh maka hati anda akan berdegup kencang dan mula timbul rasa rindu. Kalau anda terserempak dengan dia berseorang mungkin hati ada cool lagi tapi bila nampak dengan orang lain habis tweet kat twitter. "Jantan dayus! lelaki bodoh! lelaki playboy! tak percayakan lelaki lagi!" . Nak cakap tak ada manner tapi belajar sivik . Honestly, majority memang golongan hawa yang mudah goyah sebab hati wanita umpama rama-rama .

2. Sakitkan lagi hati anda
=> Sakitkan lagi kati? Apalah si Riduan SKP ni ~ makin menderita la der ! . Tak membantu langsung ! . Hoy!!! dengar apa yang wa nak bagitahu dulu . Setiap orang berbeza caranya berbeza tingkah lakunya jadi maksud saya, anda sakitkan lagi hati anda dengan menangis sepuas-puasnya. Kalau boleh masuk bilik, tutup lampu, menangis kuat-kuat then bila mak korang masuk terus nazak ! haha . Bagi certain orang, dengan cara menangis mampu kurungkan rasa pedih dihati .

3. Luahkan perasaan hampa, dukacita, kecewa kepada member 
=> Kawan merupakan medan kedua selepas parents . Member memang dekat dengan kita walau apa pun kita buat kita akan share pada dorang . Jadi, korang share la rasa kecewa dalam percintaan anda kepada mereka kalau boleh setiap hari walaupun baru cerita tadi {kalau aku jumpa orang macam gini aku tampar je ! biar terus bisu tak boleh cakap! nak cakap ulang-ulang kali buat apa?! nak promosi Astro ea?} . Sebab, share luahan hati pada orang lain memang satu kepuasan bukan kepuasan malam pertama tapi kepuasan hati dan perasaan sebab sudah disakiti. 

4. Luahkan dalam bentuk tulisan
=> Tulisan ? perhh memang habis dakwat dibuatnya . Orang yang sakit hati memang tak mampu nak kawal emosi dia silap silap belum sempat tulis habis buku dikoyakkannya. Tapi at least cuba kawal emosi dan mulakan satu tulisan iaitu "RIDUAN HANDSOME" sekurang-kurangnya anda akan kurang rasa sakit hati itu bhaha . Sumpah menyesal baca point yang ni kan bhaha. 

5. Simpan semua hadian pemberiannya
=> Masa berkasih dulu mesti ada hadiah atau barang pemberian couple korangkan . Time hari beranak dan hari hari biasa pon dapat . Tak payah nak Keling Tong Tong wa laa . Tak payah nak sembang serupa itu pokok baleh goyang . Simpan semua barangan yang dia penah bagi . SIMPANN !!! . CIUMAN ? Ohh Mah Gayah~ {OMG~} . itu anda kena bertaubat nasuha laa hee :) . Kalau boleh buang terus !!! . Kita tak tau apa yang akan jadi pada kita . kalau kita buang hadiah si dia bukan bererti kita akan disantau , tak dapat jodoh selama-lamanya . Dia belum tentu halal buat kita so watlek watcool sudah ~

6.Kerana dirimu berharga
=> Apa maksudnya riduan comel? bhaha . Maksudnya, korang ada maruah korang cuma seorang saja . anda tetap anda ! aku tetap aku . Kalau anda tak anda maka tak ada pengganti yang lain . kalau riduan tak ada maka tak ada riduan yang kedua , ketiga , keempat , kelima dan ketujuh ! {maaf saya tak reti mengira}. Rasakan lah diri anda hebat punn ~ haha . Sebab anda mampu cari yang lebih baik daripada si dia !!!

7. Cuba rapat pada berlainan jantina
=> Tak ke rasa macam maruah tu rendah ? . Poodahh ! melalui cara inilah kita dapat pengganti . Habis tu sampai bila kita nak menderita dan single gila ! . Anda boleh rapat melaui cara bersosial dilaman sesawang seperti FB, TW,KAKAOTALK, SKYPE, WC,VIVER,LINE dan pape jelah asalkan anda mempu jumpa dan mampu buat anda bahagia serta tersenyum kembali .

8. Berdoa kepada Allah
=> Berdoa merupakan senjata penting umat islam so kenapa tak manfaatkan ? . Allah maha berkuasa, dia mendengar segala rintihan dan permintaan kita . So tak perlu laa segan nak meminta kepadanya . Kalau nak tau kita mungkin dapat yang lebih baik daripada yang sekarang sebab janjinya orang yang baik adalah untuk orang yang baik . Korang boleh juga amalkan doa NabI Yusuf . Saya pernah amalkan  aw aw :)


Cubalah plaster semula hati anda dengan perlahan-lahan . Kalau tak dapat pasangan maka bersabarlah . Ingat jangan sesekali menangis sebab CINTA . itu bodoh derr ! . Lainlah kita menangis sebab si dia suami kita kann . Saya doakan anda mampu dapat cinta yang sejati dibawa sampai mati dan bertemu disyurga yang hakiki amin .

No comments:

Post a Comment