Blogger Layouts
Assalammualaikum CINTA ! tenangkan hatimu ketika membaca BLOG saya ! :)

Tuesday, December 10, 2013

==> Ego itu Qarish !

Assalammualaikum 

Hari yang cerah dengan angin sepoi sepoi bahasa bertiupan , dedaun bertaburan dan bunga-bunga bertaburan, kicauan burungan menghangatkan suasana di petang hari .  Indah taman bak mahligai . Sungguh tenang suasananya . Ada sepohon pokok besar dengan dipenuhi dedaun di taman yang indah berdepanan dengan tasik yang kebiruan . Lokasinya sungguh terpencil dari pandangan orang ramai . 

Macam ni la suasana ketenangannya

Qarish seorang yang sukakan ketenangan dan keindahan alam semula jadi ciptaan Tuhan . Acap kali, dia akan pergi ke lokasi berkenaan untuk tenangkan fikiran bukan kerana ada masalah sahaja namun untuk mematangkan diri dan merasionalkan mindanya . Dia seorang yang berkaliber, otaknya penuh dek ilmunya . Cakap pasal ilmu, dia seorang lepasan Master  di universiti terkemuka iaitu di Universiti Oxford, dalam bidang Perniagaan Antarabangsa . Memang gah diperkatakan kerana dialah sorang sorangnya anak jati Kampung Busut Berpuaka yang mendapat tawaran sedemikian . Cakap pasal kampung, Qarish bukanlah dari orang berada cuma anak penoreh getah dan maknya pula pramugari {Kelas kau jahh~} . Namun, usia perkahwinan ayah dan maknya hanya bertahan selama 20 tahun sahaja ekorang maknya telah meninggal dunia disebabkan rumahnya dirompak kemudian dirogol beramai-ramai iaitu seramai 7 orang dan ditikam bertubi-tubi {Sadis~} . Perkahwinan ibu dan bapanya dikurniakan 2 orang cahaya mata iaitu Qarish {Abang/25 tahun} dan Qalith {Adik/24 tahun/lagi 1 semester untuk gred dalam jurusan Undang-undang di Universiti Malaya} . Qarish dan Qalith memang tampan orangnya . Kedua-duanya anak yang soleh dan patuh akan ibu bapanya . Walau bagaimanapun, Qarish yang  baru pulang dari luar negara tersebut telah banyak berubah, ketika dahula orang yang bersongkok kini bertukar menjadi lelaki berfesyen dan terikut-ikut cara berpakaian barat manakala adiknya tetap sama dengan penampilan lama namun hanya songkok sahaya tidak pakai lagi . Qarish telah mendapat tawaran pekerjaan di firma terkemuka di Malaysia dan telah membuka perniagaan sendiri secara sambilan dengan mampu memperolehi pendapatan sebulan mencecah RM200 ribu .

Master dan taraf hidup yang telah semakin kaya telah membuat Qarish semakin lupa diri dan keluarganya . Dia semakin bongkar, ego dan tak mengaku akan adanya keluarga yang miskin dimana dulu keluarga itu yang menampung hidupnya yang menuntut ilmu di luar negara . Dia semakin melupakan asal usulnya dan tidak pulang lagi kerumah bapanya di kampung . Bukan setakat itu sahaja namun tidak memberi wang kepada bapanya mahupun adiknya .

12 Oktober 2013:
Genap setahun Qarish tidak pulang ke kampung halaman dan merupakan hari konvokesyen adiknya iaitu Qalith . Namun begitu, Qalith begitu hampa dan  hiba disebabkan mengharapkan abang kesayangan hadir namun batang hidung pun tidak kelihatan bukan kehadiran namun satu sms pun tidak dilontarkan . Padahal, abang itu yang selalu bergurau, bermamja, tempat mengadu domba, kawan sepermainan namun kini hanya tinggal kenangan umpama tidak pernah wujud akan kelahiran Qarish .   

Kini Qarish menjadi bossssss memang semakin kaya, rumahnya memang tesergam besar di tanah miliknya , rumah villa 4 tingkat, 100 bibik , ferrari 458 italia , Lamboghini , Nissan Skyline GT , Helicopter, Pesawat peribadi , tanah 200 hekar dan asetnya mencecah RM78 juta . Sungguh kaya ! . 

Pada suatu hari, Qarish mahu pergi ke masjid untuk menunaikan solat fardu zohor  dengan memandu kereta mewahnya iaitu Ferrai 458 italia {walaupun dia sombong namun dia tidak pernah tinggalkan solat fardu} , tetiba dilanggar dengan kereta Honda City .  Qarish terus keluar dari keretanya dan terus baran . 

Qarish : Weyyy ! What the noob of you !!! Do you know i brought this car RM1.4 million cash !!! 
Aisyah : Assalammualaikum . Maaf encik , saya tak perasan . Maafkan saya ye
Qarish : Ehem Waalaikummusalam . Do you blind ? Where you put your eyes ?! at the hump right ! err =="
Aisyah : Maaf encik, saya betul betul tak perasan . Kebetulan tadi saya elak lubang dan tak sempat nak brek . tu yang terlanggar .
Qarish : What damn of bitch you said ?! imma dont understand ! Do you so numb or lump ?!
Aisyah : weii !!! kau pehal ! ingat kau pakai ferrari nak bongkak bagai ?! Imma so sorry ! imma apology what imma did . 
{Azan zohor berkumandang}
Qarish : errr never mind . Imma got to go ! 
Aisyah : tapi encik macam mana dengan .... {Qarish terus pergi} 

Selapas Qarish menunaikan solat fardu di Masjid Al Hidayah berdekatan dengan pejabatnya, dia terus pulang ke pejabatnya sebab ada meeting tergempar bersama BOD terkemuka .

Dalam perjalan masuk ke pejabatnya, tetiba Qarish terlanggar seorang perempuan . Habis fail-failnya terjatuh . Sementara Qarish dan perempuan berkenaan nak ambil dan susun fail berkenaan . Qarish dan perempuan itu serentak pegang fail yang sama bak ada kimia katanya haha . Sekali Qarish pandang wajah perempuan tersebut . Rupa-rupanya ...............................MAK CIK CLEANER yang bekerja kat pejabatnya . Qarish terus mintak maaf dan cepat cepat beredar dari situ .

Dalam perjalan nak masuk ke bilik meeting, Qarish terlanggar lagi seorang perempuan . Habis fail-fail tadi bertaburan dan jatuh ke lantai sekali lagi . Apabila nak ambil fail tadi Qarish dan perempuan berkenaan serentak ambil fail yang sama . Sekali lagi Qarish tengok muka perempuan berkenaan . Rupa-rupanya perempuan itu ialah..................................................................MAK CIK CLEANER yang tadi ! haha . 

Qarish : What the fishball ?! err ==" You do your work as cleaner ! you must know who you are ?! You just CLEANER ok CLEANER !!! Our level so so so so difference like spacebound !!! Bullshit CLEANER !!!
Mak Cik Cleaner : Maafkan mak cik ye nak ~
Qarish : Go away from here !!! goooooo !!!!

Setelah selesai Qarish meeting bersama BOD . Lantas, Qarish keluar dari bilik meetingnya dan terlanggar dengan seorang perempuan . Tapi kali ini bukan bersama mak cik cleaner tadi tapi orang lain okay . Nanti mak cik tu pulak jadi heroin dalam cerita ni pulak kan so memang tak laa haha . Then, Fail dan kertas kertas kerja Qarish jatuh . Apabila Qarish nak ambil fail berkenaan , buat kali ketiga Qarish terpegang tangan perempuan . Rupa-rupanya perempuan tersebut ialah Mak.... {ehh ehh bukan bukan} ....ialah Aisyah . 

Qarish : You ?! Whatcha you doing right here ?
Aisyah : saya PA encik Ismail , BOD yang meeting dengan awak tadi tapi saya tak sempat masuk sebab saya sakit perut .
Qarish : lalalala {talk to my hand} . I wanna you meet me tonight at my villa .
Aisyah : For what sir?
Qarish : What the hell of what ! Do you thing my ferrari 458 , twin turbo , 8000 rpm , RM 1.4 million is free ? . imma wanna you pay it whatcha you damaged it !
Aisyah : tapi saya tak ada duit nak ganti 
Qarish : I dont care ! so that why imma wanna you come to my paradise ~
Aisyah : hey encik ! ingat saya ni tak ada maruah ? senang-senang je . saya ada maruah okay . 
Qarish : wei wei , do think imma wanna touch and rape you ? come on ~ you not cup of coffee ok . Damn ! . Imma just wanna offer you as my PA and the letter at my Villa RM8 million cash ! 
Aisya : Perlu ke mention harga ? err ==" . Kenapa encik tak bagi esok je ?
Qarish : Sorry , tomorrow i have meeting at the Herzegorvina for 5 days then at the Tokyo 21 days . So that why imma wanna you come and if you want it .
Aisyah : emmm emmm insyaallah .

13 December 2013:
Qalith telah ditawarkan pekerjaan di firma terkemuka negara sebagai Consultant . Gaji yang dirawarkan juga sangat tinggi . Lantas Qalith menerimanya dengan hati terbuka dan perkhidmatannya diperlukan pada 23 December 2013. Bapanya sangat seronok sangat akan tawaran tersebut kerena bapa siapa tak seronok tengok anak berjaya . Keseronokkannya hanya sementara sehingga mengakibatkan bapanya diserang penyakit jantung lalu meninggal dunia ketika itu juga . Sadis ~ . Kegembiraan Qalith di sulami dengan kepiluan dan kesedihan . Dia yang menguruskan jenazah dan dia puas menghubungi abangnya nmaun tidak dapat kerana diluar kawasan . Qalith tabah menghadapinya .

 23 December 2013:
Qalith mula berkhidmat sebagai Consultant di firma tersebut . Dalam perjalan nak masuk kebiliknya, dia terlanggar dengan seorang perempuan .....

Qalith : sorry sorry , saya tak perasan tadi .
Perempuan : its ok salah saya jugak ~ 
{bila Qalith pandang muka perempuan itu}
Qalith : ehhh ,aisyah ku sayang !!! kenapa tak bagi tahu yang sayang kerja kat sini ?
Aisyah : ehh aby ~ sayang baru je kerja kat sini . Boss yang tawarkan kerja jadi PA dia . 
Qalith : Laaa yeke jahh ~ ok ok . Bestkan dapat kerja satu bumbung .
Aisyah : kann ~ ehh ehh aby , sayang ada kerja ni , nanti launch kita jumpa ok . Sayang kena siapkan jadual harian boss and boss nak tengok kejap lagi.  ok bye aby muuahh !
Qalith : ok ok muuahhh ~

Aisyah bergegas ke bilik bossnya iaitu Qarish and untuk berikan penerangan tentang jadual tersebut . Apabila .......

Aisyah : Boss, hari ni pada jam 2 petang, boss ada meeting bersama pengarah di SKP Firm dan pukul 5 boss ada meeting dengan pengarah di Syarikat SKP SdN Bhd berkaitan projek sperm tu .
Qarish : Sperm pun boleh ? ok ok . emmm aisyah , launch nanti dengan saya ok
Aisyah : tapi boss ....
Qarish : shuihhhhttt . Dont said any words . Ikut saya launch

Aisyah pun ikut bossnya pergi launch dan lupa nak inform pada Qalith . Qalith pun menunggu Aisyah dan call banyak kali tapi tidak diangkat . Lalu, Qalith pun pergi launch .

Qarish membawa Aisyah pergi launch di restoran berdekatan dengan syarikatnya sebab takut terlambat . Dalam perjalan pergi ke restoran berkenaan dengan memandu kereta kesayangannya Ferrari 458 Italia tiba-tiba keretanya dilanggar dengan sebuah kereta .....

Qarish : {keluar dari kereta dan terus mencaras pemandu yang melanggar keretanya tadi . Aisyah hanya duduk di dalam kereta sahaja}. Weii , what the hell ? . How you got the lessen ? err ==" .

{rupa-rupanya orang yang langgar keretanya adalah adiknya , Qalith }
Qalith : ehh abang { terus peluk }
Qarish : { tolak } . who are you bitch ?! .
Qalith : ni Qalith laa , adik abang ~ tak ingat ke ?
{Aisyah keluar dari kereta Ferrari sebab nampak Qarish bertengkar}
Qalith : ehh sayang ~ sayang buat apa kat sini ?
Aisyah : Ehh aby rupanya , sayang nak pergi launch dengan boss sayang . Ni boss sayang . 
Qalith : laa patut laa aby call tak angkat . penat aby tunggu sayang kat bawah tadi
Aisyah : sorry , hp sayang mati 
Qarish : What the hell both of you ?! err ==" . what you said ? adik ? sayang ? 
Qalith : yaa ni Qalith , adik abang . Ni aisyah tunang adik . 
Qarish : What tunang ?!! Ass clown !!! . I dont have brother and family yet ! .
Aisyah : Yaaa saya tunang dia . Kami bertunang since kita orang kat Universiti . Kami sudaah kenal lama
Qalith : sampai hati abang cakap macam gitu . Sampai hati abang sudah lama tak balik ke kampung sampai ayah da meninggal .
Qarish : what ? abah.. abah da meninggal ?
Qarith : ye abang ~ abah da tak ada . Puas hati call abang nak inform abah da tak ada tapi abang tak angkat !!! . Sudah sebulan abah tak ada bang ~~~ {sob sob sob}

Tiba-tiba ada kereta Honda Accord laju lalu dijalan tersebut dan terlanggar Qarish . Then.....

Qalith : Abang !!!! {terus sambut dan pangku Qarish}
Aisyah : Boss !!!!
Mak Cik Cleaner : Bosss !!! {Dari mana pulak Mak Cik ni datang ? haha }
Qarish : Qaa...lithhhh....{dalam nazak} . Abang mintak maaf sebab sudah lama tak balik kampung . Abang sebenarnya sedaya upaya cari duit untuk ubah nasib kita dik .
Qalith : Abang, walaupun kita susah kita mampu lagi hidup bang . Tapi , kalau betullah abang cari duit tapi jangan lah sampai tak jenguk abah .
Qarish : Abang betul betul tak masa . Kini abang kaya . Segala-galanya abang ada . Adikku sayang, terima kasih sebab jaga abah since abang tak ada dan terima kasih sebab terima tawaran kerja kat syarikat abang . 
Qalith : jadi.....
Qarish : Yaaa , abang yang tawarkan kerja kat adik . Abang lakukan semua ini untuk adik kesayangan abang . 
{Qarish semakin nazak......Dia.....}
Qarish : Aisyah , tolong ambilkan surat dalam beg saya ~~~
{Aisyah bergegas pergi ambilnya dan terus berikan kepada Qarish}
Aisyah : nah boss ~ { sambil menangis}
Qarish : AHHHHH ! . Terima kasih aisyah.....aisyah, sebenarnya saya sudah lama sukakan awak since kita berjumpa . Maafkan saya sebab selalu maki dan marah awak selama ini . 
Aisyah : {sobb sobb sobbb }
Qarish : Qalith , nah ... ambil surat ni ....segala kekayaan abang , abang serahkan kata adik . Adik jagalah betul-betul dan jangan pernah lupa bersedekah ....err err ahhhh ...
Qalith : {sob sob } baik bang ~
Qarish : adik, jagalah aisyah tu baik baik . dia memang secocok dengan adik . dia muslimah . abang berkenan sangat dengan dia . Janji dengan abang ye. ahhhhhhh errr #@$
Qalith : Abannnggggggggggg !!!!

Qarish telah pergi buat selama-lamanya . Kini, Qalith menerima segala kekayaan abangnya dan telah berkahwin dengan Aisyah . Namun, Aisyah mandul .... 2 tahun perkahwinan mereka, Aisyah telah meninggal dunia kerana menghidapi penyakit cancer servik . Qalith sangat sangat hampa, hiba , pilu , pasrah dan sedih akan kehilangan isteri kesayangannya . Walau bagaimanapun, Qalith telah mewasiatkan segala kekayaannya kepada rumah anak-anak yatim , folk home dan tanah-tanahnya di wakafkan . 2 hari selepas Qalith membuat wasiat, Qalith telah membunuh diri dengan terjun bangunan syarikatnya . 

Tamat !!!





No comments:

Post a Comment