Blogger Layouts
Assalammualaikum CINTA ! tenangkan hatimu ketika membaca BLOG saya ! :)

Sunday, January 26, 2014

==> Ayat-ayat Cinta di Indonesia

Assalammualaikum . Maaf seribu maaf sebab lambat update cerita ini . Saya sibuk kebelakangan ini . Maaf ya kepada 23 orang yang menantikan cerita ni hehe . Saya nak share, saya bersyukur sebab mendapat keputusan STPM yang baik . Alhamdullilah . Doakan saya masuk Universiti okay dan doakan saya juga kerana saya masih menanti keputusan besar pada 9/4 (harap2 permohonan saya ini diterima amin) dan 24/4 (keputusan penuh) . 

Dalam kesunyian dan sepi dek di dalam bilik kosong . Berbunyi kicauan burung-burung . Angin bertiupan dan dedaun bertaburan walaupun munculnya cahaya sang Mentari namun kedinginan menusuk kalbu . 

Karakter :
Hero : Akasha {Akash}
Hero 2 : Hubaiyat {ubai}
Hero 3 : Riduan SKP {wan}
Heroin : Mawaidah {waidah}
Heroin 2 : Finasha {Finas}
Heroin 3 : Juwairah {jue}
Heroin 4 : Aisyah {chacha}

Selepas peperiksaan besar selesai, mereka {semua yang di atas} bercadang untuk jungle tracking di Indonesia . Maka, selang 2 hari selepas itu, mereka berkumpul ke satu lokasi dimana menjadi perjumpaan mereka agar mudah untuk teruskan perjalan . Kesemua sudah sampai di lokasi iaitu depan rumah Hubaiyat kecuali....

Hubaiyat : Okay semua da sampai ke ?
Riduan : krikkk krikk krikkk ...
Hubaiyat : siapa lagi yang belum ada yee ?
Riduan : krikk krikkk krikkk....
Hubaiyat : Hoiii , kau da kenapa krikk krikk krikk ?
Riduan : heee ~ {buat muka comel}
Hubaiyat : siapa lagi yang belum ada ?
Juwairah : hah Chacha belum sampai lagi . On the way katanya ~ katanya laa ~
Hubaiyat : Tolong call dia, kita kena cepat ni sebab flight pukul 2 ni takut terlambat pulak nanti .
Juwairah : okay ~

{on the phone}
Juwairah : Chacha, kau da sampai mana ?
Chacha : tengah on the way ni..
Juwairah : yela on the way. tapi kat mana ? loko now ???
Chacha : Ohhh, sekarang on the way nak masuk toilet . nak mandi jap
Juwairah : Baru nak mandi ?! *&^%$#@#$%^&
Chacha : sabar laa . Lagi 20 minit aku sampai okay {buat muka comel}
Juwairah : krikk krikk krikkk

Akasha : Chacha da sampai mana ?
Juwairah : dia baru mandi !!! ni yang tak suka kat dia . cakap on the way tapi baru nak mandi . hasihhh
Riduan : sabar sabar, mungkin dia terlupa tuuu . kita tunggu jela ~
Juwairah : lupa mendanya ?!!! kan da tahu nak holiday , flight pukul berapa ....
Mawaidah : betul cakap riduan tuu , kita tunggu jela okay . tak elok marah marah ni
Hubaiyat : sudah sudah .

{30 minit kemudian}
Mawaidah : hah ! tuu chacha da sampai ~
Chacha : maaf maaf ~ sorry okay lambat tadi jem laaa
Riduan : jem ? bukan kau naik motor ke ?
Chacha : heeeeeee ~
Hubaiyat : okay semua da ada . jom kita gerak . Cop nak naik kereta sape ni ?
Akasha : kereta aku jela
Hubaiyat : okay jugak

{Mereka pun berangkat ke Lapangan Terbang Senai . Sesudah sampai dilokasinya . Kemudian......}

Chacha : jap ea korang, aku nak pergi toilet jap .
Akasha : yola , cepat sikit !
Chacha : okay ~ jangan laa garang sangat ~ nampak rakus pulak hee :)
Akasha : krikk krikkk krikkk

{20 minit kemudian}
Hubaiyat : mana chacha ?
Akasha : dia pergi toilet tapi tak balik balik lagi err =="
Hubaiyat : call dia now !!! da nak berangkat da ni . Lagi 10 minit flight kita da nak terbang ok terbang . kau ada ? haha
Akasha : krikk krikk krikk . jap , aku call dia .

{on the phone}
Akasha : chacha , kau pergi toilet ke polish toilet ? agak agak laa err
Chacha : sabar boleh kann ~
Akasha : aku sejak azali lagi sabar je dengan kauuu . Nak belasah anak orang ! errr =="
Chacha : sabar laa !!!
Riduan : sabar akash sabar ~ ehh dia da kat mana ? flight da nak terbang da ni . kau ada ? haha
Akasha : krikk krikkk . kau da sama macam hubaiyat ! err  okay . chacha cepat laa !!!
Chacha : okay ~

{Flight terpaksa delay 30 minit sebab Chacha}
Mawaidah : yessss !!! da on gate !!! jommmm masuk flight huhuhuh {buat taraian hawaii}
Riduan, Hubaiyat, Akasha, Juwairah, Chacha : kriikkk krikkk krikkk
Mawaidah : Okay finneeeeee ~

Dalam flight , mereka duduk sebaris .
Seat pertama : Akasha ,
Kedua : hubaiyat
ketiga :  chacha
Keempat : riduan
kelima : mawaidah
keenam : jue
Ketujuh : finas

Beragkatlah mereka semua pergi ke loko yang ingin ditujukan . Dalam kapal terbang..,..

Riduan nak ambil air mineralnya terjatuh kemudian....Mawaidah pun mahu mengambilnya dan mereka pegang botol dalam masa yang sama .

Riduan : oppps ! sorry ~
Mawaidah : sokay ~
Riduan : macam ada kimia gitu kauu ~
Mawaidah : Kimia saya failed .
Riduan : krikk krikk krikk . ohh yeke ~ biology mungkin ~
Mawaidah : biology saya pon failed .
Riduan : fuhhh ~ ok laa saya nak tidur kejap {pakai earpiece}

PART 2

Jam 5 pm mereka sampai di airport Indonesia . 

Riduan : jyeahhh !!! sampai jugak . Alhamdullilah ~ {lari lari}
Mawaidah : hayoooo ~
Riduan : Mana Chacha ? 
Finas : ehhh bukan ke dia ada dengan waidah ?
Chacha : Baaaaaa ~ panjat tak ? hahaha 
Riduan : ahhh ~ Ohh Mak Gayah ! (omg!) , teperanjatnya ~ eerrr = ="
Chacha : alaaa nak bergurau pun tak boleh
Hubaiyat : sudah ~ jom kita cari pak superr kita . Katanya dia tunggu kita dekat tempat letak kereta depan tu

Maka mereka pun pergi ke hotel yang telah ditempahnya . Setelah 30 minit perjalanan ke hotel ....

Hubaiyat : ehh ehh mana Chacha ? mana mana ?
Jue : ehhh dia tak adalahh . 
Chacha : baaaa ~ teperanjat tak ?! haha
Hubaiyat : ishhh kau ni !!!! tak payah nak terperanjat sangat laa . yang kau sembunyi bawah seat tu buat apa ?! err
Chacha : hurmmm .

1 jam 29 minit , mereka sampai ke lokasinya . Maka mereka check in hotel . 

Akasha : wan , kau nak katil yang mana ?
Riduan : tak pe tak pe aku tak kesah . katil yang besar tu aku punya . kau tidur la lantai . serius aku tak kesah pasal katil ni
Akasha : hoy ! tak kesah la sangat . 
Riduan : kehkeh . hubaiyat ! kau tidur lantai okay . nampak tak betapa aku tak kesahnya pasal katil ni hehe .
Hubaiyat : aku tak kesah , sebab aku tidur bilik sebelah . hehe
Riduan : krikk krikk . tak lawak ~

knock knock knock ...

Finasha : assalammualaikum . korang korang ! jom laa makan ~ 
Hubaiyat : ohh finas . ok ok jom ~

Mereka bersiap-siap untuk makan petang bersama-sama di cafe hotel .Mereka semua pergi ke cafe kecuali Riduan sebab belum siap lagi . Apabila Riduan siap, bergegas dia ke cafe . Dalam perjalanan...

dushhh {riduan terlanggar seseorang}

Watak baharu : Diyana 

Riduan : maaf maaf , saya tak perasan . ehhh awak ni....ehhh Diyana ~ buat apa kat sini ?
Diyana : ohhh riduan skp kan ? yaa . saya ada trip dengan members . Holiday katanya ~ 
Riduan : ohh yaa . da lama ke kat sini ?
Diyana : da 3 hari . lagi 2 hari balik laa . so awak trip juga ke kat sini ?
Riduan : yaa . ehh saya nak cepat ni nak ke cafe . member saya sudah tunggu tu . 
Diyana : kita satu jalan ~ saya pun nak ke cafe ni .
Riduan : cantik laa tu . jom jom

Riduan dan Diyana pergi bersama-sama ke cafe . Sesudah itu, Diyana berkenalan dengan member Riduan di cafe . Mereka menjamu selera dan 40 minit selepas itu . 

Akasha : ok done ~ . fuhh full hehe . jom kita gerak . kita shopping pulak !!!
Finas : jommm !!! saat saat ini yang saya tunggu hehe .
Hubaiyat : abah kau shopping ! kita datang sini bukan nak shopping kann . jap lagi kita siap-siap and packing barang . terus ke hutan yang kita plan hari tu . Nak shopping time balik nanti laa . kita ada masa satu hari nak untuk shopping .
Finas : okay hurmm :( (menagis sambil berlari ke bilik~)

Mereka pergi bersiap-siap untuk ke lokasi seterusnya . Tapi...

Diyana : riduan , kejap ... ada something saya nak cakap
Riduan : yaa saya~ . ada apa ?
Diyana : sebenarnya saya,.....
Chacha : ehemm . riduan ~ cepat laaa . nanti lambat pulak .
Riduan : yela yela . hah Diyana , nak cakap apa tadi ?
Diyana : tak ada apa-apa laa . awak , take care ok . kalau ada anything just call okay . 
Riduan : baik boss ~ hee . Assalammualaikum

 Namun, hayat mereka tidak ke sampaian untuk jungle tracking kerana ada gunung berapi sedang active dan memuntahkan lahar . Maka , mereka cancel plan untuk jungle tracking dan bertukar kepada plan berkhemah di pantai berdekatan .

Chacha : wahhh ~ best jugak kan berkhemah di sini ~ huhu {buat tarian hawaii}
Akasha : kann ~. {buat tarian hawaii}
Jue : {turut buat tarian hawaii}
Hubaiyat : da da .. jom kita dirikan khemah kita . da nak malam ni . 
Mawaidah : jom .

Pukul 11.02 pm, mereka berkumpul di bawah sinaran bulan yang dipagari bintang . kedinginan malam menusuk ke kalbu . Tali guitar dipetik dan nyanyian disumbangkan. Riduan memetik guitarnya dan ...

Riduan :

Sejak dari dulu
ku menyintaimu
kau tahu begitu namun kau berpura
ku masih teringat kau peluk diriku
yang telah membuat ku menyintai mu

Sudah berapa lama
diriku ini
tak bertemu mu
mungkin ku harap jua
kau merindu ku
sebagaimanaku rinduimu

Cinta antara kita
tiada penghalangnya
walau akhir usia
ku menyinta dirimu
ku hanya menunggu mu
menyata kau cintaku
ku kan berjanji
menyintamu sayang….

Alunan musik dan lagu dinyanyikan oleh Riduan , telah membuatkan Chacha jatuh hati dan terpukau dengan Riduan namun perasaannya disimpan seketika . Apabila,.......

Pukul 12.02 am . Mereka memadamkan api dan menuju ke khemah masing-masing . 

Chacha : riduan ~ jap
Riduan : yaa chaa . kenapa ?
Chacha : lagu yang awak nyanyi tu fav saya aw .,
Riduan : ohh yaaa . 
Chacha : awak, sebenarnya saya sudah lama sukakan awak since kita kecil lagi
Riduan : ehh apa awak ni ? kitakan kawan
Chacha : yaaa kita kawan tapi saya tewas dengan perasaan saya ni . Macam awak update status awak di FB . Salah seorang akan mula jatuh hati jadi saya sudah hadapi perasaan itu . Saya sudah jatuh hati pada awak riduan .
Riduan : cop cop ! awak ngantuk ni . jom tidur ea ~
Chacha : awak ~ {pegang tangan riduan} . saya sukakan awak . percayalah
Riduan : awak , {lepaskan tangan chacha} . maaf, saya hargai perasaan awak terhadap saya . Tapi saya minta maaf seribu maaf sebab saya tak boleh terima perasaan awak itu .
Chacha : tapi kenapa ?!!
Riduan : sebab saya.....
Jue : weyy korang tanak tidur ke ? . Sejuk kat luar sana 
Riduan : ok Jue . nak masuk tidur la ni ~
Chacha : sebab apa riduan ?
Riduan : saya sudah mencintai seseorang .
Chacha : siapa ? cakap dengan saya ?!!
Riduan : saya sukakan Mawaidah ~
Chacha : sampai...sampa...ok fine . maaf sebab tercintakan awak..#sobsob {lari masuk khemah}

Lagu background : autumn in my heart 
Chacha, dalam khemahnya bersama Mawaidah, Jue dan Finas.

Mawaidah : cha ~ kenapa ni menangis ?
Chacha : riduan...
Mawaidah : apa riduan da buat kat awak ? cakap laa
Chacha:.....
Mawaidah : chaaa ?~
Chacha : kau diam boleh tak ?! semua sebab kau !? kenapa kau boleh wujud ! kau memang suka aku kecewa kan ?! . kenapa nak apa yang aku nak !?
Mawaidah : er err apa ni cha ? apa awak cakap kan ni ?
Chacha : dala !!! aku nak tidur .

Mawaidah terus keluar dari khemahnya dan berjumpa dengan riduan .

Mawaidah : Riduan ?! apa yang awak cakap sampai chacha marahkan saya .,
Riduan : maaf , dia luahkan perasaan pada saya tapi saya tak boleh terima perasaan dia sebab perasaan saya hanya pada awak hurm
Mawaidah : apa awak cakapkan ni ?! kalau awak nak tau saya tak akan curang pada hati saya . Saya hanya sukakan Akasha !
Riduan: bukan ke Akasha da couple dengan Finas ?
Mawaidah : yaaa tapi saya sanggup tunggu sampai saya mati .
Riduan : awak, kenapa awak ni ? habis tu macam mana perasaan saya terhadap awak ? . 
Mawaidah : maafkan saya riduan .

Riduan membawa diri bersama guitarnya ke pantai berseorangan . Menitis airmata yang mengiri duka dan kecewa atas perasaan cinta . Memetik guitar dengan penuh hampa ....

Riduan memainkan guitarnya :

Tidak kah engkau tahu sayang
Betapa ku sayang padamu
Kerna kau insan yang ku cinta
Untuk selama lamanya

Tapi disebaliknya apa
Yang kau berikan pada ku
Kasih dan sayang ku tiada
Pilunya di hatiku ..

Kini kau berubah
Kau tak seperti dulu
Mengapa sayang mengapa
Engkau jadi begini ..

Kini aku menyesal menyintaimu
Kerna cintaku dipermainkan
Secukup cukupnya..

Hampalah diriku dalam percintaan
Kau membuat ku tidak mahu cinta lagi sayang..

Mengapa engkau permainkan
Cinta yang sudah kita bina
Kini kalau tak sayang lagi
Berterus terang padaku

Jangan lah engkau menyeksaku
Tak sanggup lagi ku menanggung
Dugaan cinta yang ku beri
Terhadap diriku
Sakitnya hatiku
Sampainya hatimu..
Kau tidak melayan diriku
Seperti dahulu ..

Cuba kau rasa kan lah apa yang ku rasa
Kini pasti kau juga akan
Menyesali cintaku ini..

Kini airmata pun mula mengalir
Engkau maseh belum berubah rubah
Engkau tetap sama..

Kini aku meminta maaf
Kerna hatiku dah tertutup
Untuk dirimu oh sayang..

Lepaskan aku ..
Bebaskan aku ..
Pergila sayang..

Tiba-tiba.....

Diyana: riduan ~ apa awak buat kat sini ? da pagi buta ~
Riduan : #sobsob . 
Diyana : riduan ? okay tak . 
Riduan : saya hampalah dengan cinta .
Diyana : baru ... ok saya faham ~ awak , sabar okay . 
Riduan : #sobsob
Diyana : mehh guitar tu . saya tujukan lagu khas untuk awak .

Diyaya : 


Bermula di Facebook
Kau tegur ku dulu tak tahu malu
Tak kuasa nak layan
Aku buat tak tahu

Kau terus cuba dan mencuba
Sehingga ku jatuh cinta
Gatalnya dirimu
Membuatku terjatuh

Bila kita mula mengada
Kita selalu keluar sama
Borak panjang panjang
Makan dan tengok wayang

Sikit sikit aku merajuk
Kau selalu sabar pujuk
Tapi sebenarnya
Ku cuma nak uji saja


Let me tell you that I love you
And I never wanna wrong you
Take my hand baby
Come go through with me
Let me tell you that I miss you
And I never wanna lose you
You’re my heart baby
My life is incomplete without you


Dalam pada ku gembira
Kadang kala sedih juga
Kau sudah berpunya

Tak mungkin jadi milikku selamanya 

Riduan : apa motif awak nyanyi lagu ni ?
Diyana : saya sebenarnya sudah jatuh hati pada awak since kita berkenalan dari FB . Sudah lama saya nak luahkan tapi saya takut . Yaa takut perasaan saya tak dibalas . Namun hari ni peluang yang saya ada saya beranikan juga diri saya untuk luahkan perasaan terpendam saya ni . 
Riduan : awak...
Diyana : sudikah awak menjadi teman hidup saya ?
Riduan : ..........

Bersambung



No comments:

Post a Comment